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Article IX (Utility Yardmen) 

Section 2(a). 

1. Q. Would the utility yardman receive air pay for coupling and uncoupling 
air hoses of engines or cars? 

A. Yes, if employed prior to October 31, 1985. 

2. Q. Are utility yardman assignments subject to starting time rules? 

A. Yes, utility yardman assignments will come under the starting time 
rules applicable to other yard service assignments? 

Section 2(c). 

1. Q. Does the position of switchtender still exist? 

A. Existing rules providing for the employment and use of switchtenders 
are not changed. 

2. Q. Are there any circumstances which would result in a switchtender 
qualifying for the special allowance specified in Article VIII? 

A. Switchtenders are not entitled to the special allowance. 

3. Q. Does Article IX eliminate the application of existing rules and/or 
Agreements which govern the assignment of Yard Pilots to self­
propelled vehicles or machines? 

A. No. 

Section 2(e). 

1. Q. Article IX allows the Carrier to attach a utility yardman to a road crew in 
order to provide assistance to the crew. Does this affect the amount of 
work a conductor-only crew can perform at terminals under the terms 
of this Agreement? 

A. No. Crews in conductor-only operation are allowed to do certain work 
events at terminals, without regard to whether or not a utility yardman 
assists with such work. 
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2. Q. If a utility yardman assists a conductor-only crew in receiving or yarding 
the train off of multiple tracks would he be entitled to the Crew Consist 
Special Allowance? 

A. Yes. Under these types of circumstances the utility yardman is attached 
to the crew for the purpose of assisting the crew in its work. 

Section 2(f). 

1. Q. In the event the foreman on a yard crew consisting of a foreman and 
one or more helpers fails to report or discontinues service prior to the 
completion of the shift, may a utility yardman be assigned to fill the 
foreman vacancy for two (2) hours? 

A. Yes, if a replacement foreman is called. If a replacement foreman is not 
available, (including employees available at the punitive rate) the 
utility yardman may be used for the remainder of the shift and will be 
released from duty with the crew to which he was assigned. 

2. Q. A utility yardman reports for duty at 4:00pm. At 8:30pm a yard helper 
on a 2:30p.m. starting time assignment, discontinues service due to 
injury or sickness. May the Carrier use the utility yardman to fill the 
vacant yard helper position on the 2:30p.m. assignment? 

A. Yes, under certain circumstances. If there is an extra yardman available 
(including yardmen available for service at the punitive rate) who is 
called to fill the vacated position, a utility yardman may be used to 
temporarily fill the position for a period not to exceed two (2) hours. If 
there are less than two (2) hours remaining in the shift, the Carrier will 
not be required to call a replacement extra yardman and a utility 
yardman may be used to fill the vacated position for the remainder of 
the shift. The utility yardman will be considered as attached to the 
crew and will be released from service with the crew at the completion 
of their tour of duty. 


