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Article Ill (Guaranteed Extra Boards) 

Section 1 (a). 

1. Q. Will brakemen electing to mark to the brakemen's extra list be required 
to be conductor qualified? 

A. No. 

2. Q. If only a conductor's extra board is maintained, will a prior right 
brakeman without conductor's qualification, be forced to the reserve 
board? 

A. Yes, if he can not hold a position as a brakeman or yardman on his 
subdivided seniority district and does not elect to exercise seniority to 
an available position elsewhere on the seniority district. 

Section 1 (b). 

1. Q. In the event that conductor and brakemen's extra board both become 
exhausted, how will they be supplemented? 

A. If the conductor and brakeman's extra board are both exhausted they 
will be supplemented in accordance with existing rules and practices. 

2. Q. When one board is supplemented from the other, to which are the 
earnings for board calculating purposes attributed, the board 
supplemented, or the board supplementing? 

A. The board supplemented, those earnings would be included in 
applying Article Ill, Section 1 (g). 

Section 1 (c). 

1. Q. When will a guaranteed brakeman's extra board be blanked? 

A. A brakemen's guaranteed extra board may be blanked if the work 
opportunities for one brakeman are insufficient to permit manning 
such board without regular guarantee payments. 

2. Q. What are considered to be regular guarantee payments? 

A. Guarantee payments in two or more consecutive pay periods. 

Section 1 (d). 

1. Q. Does "first-in, first-out" change practices in effect prior to the effective 
date of this agreement governing the operation of rotary extra boards? 

A. No. 
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Section 1 (e), (g). 

1. Q. Will the Carrier provide the Local Chairman with copies of the 
computations and records used to determine the proper number of 
employees to assign to the extra boards under Article Ill, Section 1? 

A. Yes, at the request of the Local Chairman. 

Section 2 (b). 

2. Q. Will an employee who is forced to a guaranteed extra board at 1:00pm 
on Monday be entitled to claim guarantee for that day? 

A. An employee who is force assigned or displaced from a guaranteed 
extra board will be entitled to claim guarantee for that day regardless 
of the time when the act occurs. 

Section 2 (c), (i). 

1. Q. Are yard extra board employees required to protect road assignments 
when the road extra boards are exhausted? 

A. Yard extra boards will continue to protect temporary vacancies for 
brakeman assignments when both road extra boards are exhausted. 

Section 3. 

1. Q. What is an example of an application of the prohibition against 
"duplication or pyramiding of benefits" mentioned in Article Ill, 
Section 3? 

A. Extra board guarantee payments may be used to offset any merger 
guarantee or other protective payments. 


