
QUESTIONS & ANSWERS 

Article X - Cabooses 

Section 1 - Procedures 

Q.l. Under Section 1(a), what is the first day the notice of intent can 
be served? 

. A.l. 

Q.2. 

October 30, 1982. 

Is a carrier required to serve one noti£e covering all classes of 
service or may it serve separate notices at different times? 

A.2. Carrier may serve an all-encompassing notice or serve separate 
notices; for example, for yard service, local freight, road switch­
ers and through freight. 

Q.3. Under Section l(a) what degree of specificity is required in the 
notice to identify the trains on which cabooses are to be eliminat­
ed? For example, may the notice simply provide for elimination of 
cabooses on all ~hrough freig'ht trains between points A and B? 

A.3. The intent of the 11 specifying, etc. 11 language of Section l(a) is to 
clearly advise the General Chairman of which trains the carrier 
wishes to operate-without cabooses (See 4th paragraph of letter 
agreement) and the notice may simply provide for elimination of 
cabooses on all through fre~ght trains between points A and B. 

Q.4. If a carrier has no rule requiring cabooses in yard service but has 
a practice of using a caboose on interchange deliveries, may it now 
discontinue using such cabooses without serving notice under Section 
1? . 

A.4. No. 

Q.S. May the carrier · immediately commence operating a through freight 
train of 35 cars or less without a caboose? 

A.S. If cabooses are presently required by rule or practice, procedures 
of Section 1 must first be followed. 

Q.6. Under Section 1(a), carrier intends to operate without a caboose on 
Train No. 3, Chicago, Illinois, to the West Coast. Is that one 
train or 11 trai~s since that is the number of crew changes involved 
in Train No. 31 s operations? 

A.6. The 25% limitation is based on conductor trips so this would be 
considered 11 trains. Notice should list trains for each crew 
listing. 
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Q.7. Do the arbitration procedures in Section 1 apply to elimination of 
cabooses in 11 all classes of service 11 as referred to in the third 
preamble paragraph of Article X? 

A.7. Yes. 

Q.8. Under Section l(c), may the parties agree to a neutral who is not 
on the panel or must we take whomever the Mediation Board a~points? 

A.8. In the interest of uniform application of Article X the parties are 
urged to use neutrals from the panel when available; however, the 
agreement does not prohibit the parties from agreeing upon a neutral 

·not on the panel. If the parties cannot agree and they request the 
National Mediation Board to appoint a neutral the Board must appoint 
a neutral from the panel if available. · 

Q.9. Section l(c): Who pays for the arbitration neutral? 

A.9. 

Q.lO. 

A.lO. 

Q.ll. 

A.11. 

Q.12. 

A.l2. 

Q.l3 .. 

A.B. 

The National Mediation Board. Nothing in the agreement prohibits 
the parties from agreeing to alternate financing arrangements for a 
neutral. 

Is the panel of neutrals referred to in Section l(d) a single 
11 national 11 panel, or is each carrier to establish its own panel of 
neutrals? · 

The panel will be established at the national level. 

Section l(d): Who are the 11 parties11 requesting the neutral under 
the last sentence of this paragraph? · · 

The representative of an individual carrier negotiating the elimina­
tion of cabooses and the appropriate General Chairman or General 
Chairmen of that carrier. 

Under Section l(e), should the neutral be able to cause agreement 
within thirty days, will such agreement be considered an "arbitra­
tor's decision" as used in paragraph (c) of Section 4? 

If agreement is reached by the parties during the thirty day peri­
od, an arbitrator's deci~ion would not be required. 

What are the consequences of a carrier making the 30 day determina­
tion under Section l(e) not to accept elimination of a caboose under 
the conditions set down by the neutral? 

Carrier may not ~emove the caboose and must wait one year before 
serving another notice pursuant to Section l(a). 
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Q.14. What are the consequences of a carrier not making such 30 day deter­
mination under Section l{e)? 

A.14. The carrier has accepted the removal of the caboose under the condi­
tions set down by the neutral. However, carrier is under no compul­
sion to remove the caboose within any time period. Whenever carrier 
removes the caboose it must comply with the neutral•s conditions. 

Q.15. What are the consequences of an award denying the right to elimi­
nate a caboose? 

A.15. Under Section 6 the carrier may not remove the caboose and cannot 
serve another notice to eliminate it until there has been a change 
in operating conditions; e.g., change in signal system, flagging 
requirements, book of rules, engine seating, etc. There is no time 
period prescribed in the agreement restricting when such changes can 
be made. 

Q.16. Under Section l{f), must the Operating Rules be revised prior to 
commencing negotiations? 

A.16. No, but necessary revisions must be made and the employees properly 
notified before being required to operate trains without cabooses. 

Q.17. Does Section l{f) mean that the General Chairman has to agree to 
any changes made in operating rules? 

A.17. No, but he may challenge whether they adequately meet the guide­
lines set forth in Section 2. 

Q.18. How does a carrier proceed in complying with the requirement rela­
tive to operating rules? 

A.18.. Operating Department officers should review operating rules and any 
instructions pertaining ·to train operations and determine what 
changes are necessary to cover operations without cabooses and 
effect such changes before operating without cabooses. 

Q.19. Does Section l{f) mean that operating rulebooks must .have been 
reprinted with necessary revisions in place before trains may be 
operated without cabooses? 

A.19. No, only that the employees must have been properly notified of 
revisions in operating rules and instructions before being required 
to operate trains without cabooses. 

Q.20. Where a carrier has more than one contract with UTU and more than 
one General Chairman, must it serve notices separately or can one 
notice be served for the entire railroad? 

A.20. The carrier may proceed either way, i.e. by separate notice on each 
General Chairman for territory under his jurisdiction or jointly on 
all UTU General Chairmen covering the entire railroad. 
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Section 2 - Guidelines 

Q.l. 

A.l. 

Q.2. 

A.2. 

Q.3. 

A.3. 

Q.4. 

· A.4. 

Are the factors to be considered (safety, seats on locomotives, 
etc.) mandatory requirements that must be met before operating with­
out a caboose? . 

Consideration of the factors enumerated in paragraphs (a) through 
(e) is mandatory in all negotiations and/or arbitrations for the 
elimination of cabooses. 

Under Section 2(b), what was discussed in connection with specifica­
tions for seating on a single unit locomotive? Would a fold-down 
seat with or without arm rest and/or back rest in the locomotive cab 
constitute "safe, stationary and comfortable seating"? 

The agreement proy1s1on provides that consideration be given to 
availability of safe, stationary and comfortable seating arrange­
ments. It does not specify the type of seats to be provided. Obvi­
ously they must be safe, stationary and comfortable; the type of 
seat is left for local negotiations and/or arbitration. Reference 
should be made to any local agreements now applicable to locomotive 
seats for train crew members. 

Under Section 2(e), is it the intent of this prov1s1on to require 
the carrier to modify existing equipment to provide "availability of 
adequate storage space in the engine consist for employees• gear and 
work equipment"? Does the word "storage" imply an enclosed compart­
ment such as a locker? 

It is not necessary to provide an enclosed compartment such as a 
locker. However, there must be adequate storage space provided for 
the employees• gear and work equipment. 

On certain local freight; road switcher, yard transfer and indus­
t~ial switching assignments where cabooses are now required, crews 
normally do not use such cabooses in the performance of their work. 
If cabooses are eliminated from these assignments, will additional 
seats be required in the locomotive (single unit) to accommodate all 
crew members? 

Availability of safe, stationary and comfoftable seating arrange­
ments for all employees on the engine consist is one of the factors 
to .be considered in negotiations and/or arbitration. Whether or not 
additional seats would be required would dep·endupon the par.ticular 
circumstances and is to be determined by agreement of the parties or 
decision of the arbitrator. 
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Section 3 - Conditions 

Q.l. Under Section 3(b), what is meant by 11 extended periods of time 11 ? 

A.l. This term is not defined. The prudent rule of reason must apply. 

Q.2. Under Section· 3(c), does this prov1s1on preclude an arbitrator from 
deciding that cabooses can be eliminated from trains of more than 35 
cars where normally required to provide rear end flagging protec­
tion? 

.A.2. Yes, however, cabooses can be eliminated under such conditions by. 
agreement. 

·Q.3. Under Section 3(d), what yard stick would be used to measure 
11 extended distances 11 ? 

A.3. This term is not defined. The prudent rule of reason must apply. 

Q.4. 

A.4. 

Q.5. 

· A.5. 

Where additional seating accommodations are provided on a unit of a 
locomotive consist having two or more cabs equipped with seats, must 
this unit also be properly cleaned and supplied? 

Yes. 

Where additional seating accommodations are provided in one of the 
trailing units of a locomotive consist, must employee exposure to 
excessive exhaust fumes be considered a safety factor under the 
guidelines? 

Yes. 
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Section 4 - Through Freight Service 

Q.l. Will trips in interdivisional service which span two or more senior­
ity districts but which constitute a single tour of duty for the 
conductor count as one trip in arriving at the number of 1981 trips? 

A.l. Yes. 
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Section 7 - Penalty 

Q.l. Is the penalty· payable to all train crew members or just those 
employees normally riding on .the caboose, even though the carrier 
has property awards paying the Conductor and Flagman only? 

A.l. All train crew members. 

Q.2. Is it necessary to provide 11 adequate 
seating, and so forth on a single unit 
without a caboose in a penalty situation? 

storage space," additional 
locomotive when operating 

A.2. If operating without a caboose is a violation of the agreement, the 
penalty is two hours, regardless of the violation; however, the 
carrier should not disregard the conditions outlined in the arbitra­
tor's award granting the right to operate without a caboose, 
particularly with respect to safety factors. 


